Skip to main content
auteursrecht

Auteursrecht en foto’s van Google afhalen

Als je foto’s van google afhaalt, kan dat vervelende consequenties voor je hebben. Getty Images, een Amerikaans fotostockbureau, heeft haar zoektocht naar onbetaalde foto’s geïntensiveerd en claimt hoge boetes voor illegaal gebruik op grond van hun auteursrecht.

Maar ook in het klein kan je voor vervelende verrassingen komen te staan.

Een goede kennis van mij had voor haar website een foto van een Nederlandse fotograaf gebruikt. De fotograaf kwam daar achter en stuurde haar een factuur voor €375,00 ex. BTW voor het onrechtmatig gebruik van zijn foto. Hij claimde op grond van zijn, in de auteurswet omschreven, auteursrecht op de foto en een verwijzing naar de vermelding op zijn website over het gebruik van zijn foto’s.

Een auteursrecht claim, Wat nu!

Mijn kennis belde mij met de vraag wat ze moest doen. Ze vond het best vervelend, maar vond het bedrag ook heel hoog. Ik heb haar geadviseerd om toch te betalen. Dat is veel goedkoper dan het op een rechtszaak aan te laten komen. Met tegenzin heeft ze betaald en ervan geleerd, zo als ze mij later vertelde.

Wat zijn de regels en hoe kun je geld besparen?

Je kunt niet zomaar foto’s van het internet afhalen. Op vrijwel alle foto’s rust auteursrecht. Een foto van iemand anders op je eigen website zetten kan dus problemen opleveren. Het is dus verstandig om de rechthebbende op te zoeken, zodat je toestemming kunt vragen. Een handige website is TinEye. Hiermee kan je zoeken op welke websites een foto is gepubliceerd. In veel gevallen wordt dan ook de rechthebbende gevonden.

Een ander mogelijkheid is je info toets combinatie gebruiken. Voor Mac is dat ‘appeltje’ + i voor windows; ctrl + i. Dit opent een menu waar metadata in staat. Daar kan je vaak ook de rechthebbende vinden. Eenmaal gevonden moet je vaak wel een vergoeding betalen voor het gebruik van de foto.

Bekijk zowiezo altijd op de website waar je de foto vanaf haalt wat de algemene voorwaarden zeggen over de auteursrechten.

Kun je de rechthebbende niet vinden, plaats dan in een disclaimer op je website dat je hebt geprobeerd de rechthebbende te achterhalen. Dan kan je dat ook aantonen in een juridisch conflict.

 

Succes en tot snel

 

Ton

auteursrecht, klanten, Tips

Postadres:
Django Reinhardtrode 19
2717 GL Zoetermeer
Mobile: +31 654 651 512
Email: info@photodesign.nl